Vietnamská káva

Pěstování kávy ve Vietnamu se velice rozvíjí a na světové příčce producentů tohoto produktu se dostala na druhé místo, když předstihla Kolumbii. Nicméně oproti první Brazílii má stále jen zhruba poloviční výnosy, avšak s mnohem menším povrchem zemědělské plochy. Dominantním poddruhem pěstovaným ve Vietnamu je canephora, tedy robusta. Dnes je Ca phé (vietnamsky káva) oblíbeným místním nápojem a získává popularitu všude ve světě.

Historie pěstování ve Vietnamu

První zmínky o kávě z Vietnamu se datují kolem roku 1870 (francouzská kolonie), ale dlouho patřila spíše mezi raritně pěstované druhy. Kávový boom přišel v této východoasijské zemi až po roce 1975, kdy skončila zemi sužující válka. Poválečný stát se zmítal v ekonomické krizi, a jelikož je Vietnam tradičně zemědělskou zemí (48% populace dnes), tak se právě káva se stala jedním z možných východisek. Počala mohutná podpora pěstování kávy státem a dbalo se hlavně na velké výnosy. K pěstění byla vybrána méně náročná robusta s vyššími výnosy a za významného použití hnojiv, či kácená lesních porostů se země za zhruba 30 let propracovala na vrchní příčky vývozců kávy.

Moderní snahy o zlepšení

Nadprodukce kávy vedla k vyčerpání půdy, zhoršení stavu životního prostředí a k závislosti na mohutném přihnojování. Proto je dnes ve Vietnamu snaha tento trend změnit. Místo kvantitativní produkce kávových zrn, zejména do instantních káv, se klade důraz na kvalitu. Zároveň se pomalu zvyšuje procento zastoupení arabicy, avšak ta ve Vietnamu nemá ideální podmínky (nadmořská výška, teplota) a tudíž nemá tak velký potenciál, jako například v latinské americe. K úspěšným artiklům vietnamské kávy můžeme připomenout například tzv. cibetkovou kávu, jejíž popularita stoupá.

Kávové oblasti Vietnamu

Kávové plantáže nalezneme ve Vietnamu především v severní části jižního Vietnamu, v tzv. centrální divočině. Jde především o horské svahy, takže se káva pěstuje v různých nadmořských výškách i teplotách, což zapříčiňuje určitou nevyčitatelnost Vietnamské kávy. Příroda této oblasti byla pěstováním značně pozměněna, ale moderní snahy o šetrnější zemědělství se již začínají projevovat.

Známými regiony jsou například Buon Ma Thout, Dak Lak, Tonkin, Annam či Lamdong. Tyto regiony kávou doslova žijí. Většina obyvatelstva je na produkci kávy finančně závislá a proto lze očekávat, že se zde bude pěstování kávy držet i nadále.

Specifická příprava

Káva z Vietnamu, to nejsou jen zrna z jiné země. Za desetiletí pěstování se káva stala mezi obyvatelstvem původní spíše čajového národa nebývale oblíbenou, což přineslo vznik určitých tradic a specifik při přípravě Vietnamské kávy.

Připravuje se skrze plechový cedník, tzv. phin, ve kterém se nechá horká voda překapat přes vrstvu mleté kávy do připraveného šálku. Mechanismus přípravy vyplývá z potřeby vesměs chudého obyvatelstva – káva se připraví jednoduše, rychle a levně. Nicméně v západních zemí vzbuzuje v posledních letech zájem, protože pro milovníky kávy, odkojených z kávovarů se jedná o exotický zážitek (dá se nejlépe přirovnat asi k překapávané kávě).

Tradice ca phé

Dalším specifikem vietnamské kávy je kondenzované, sladké mléko. Vietnamci obecně neznají sladké dezerty jako takové a proto si kávu, samu o sobě velmi silnou, hojně sladí právě kondenzovaným mlékem. Dále je běžné přidávání ledu. Podnebí Vietnamu je velmi teplé a ledová káva přináší příjemné povzbuzení.

Tradiční jsou zde i kavárny, většinou malé podniky se spoustou miniaturních, obvykle plastových, židliček, na kterých zákazníci expandují na chodník před kavárnou. Zde poté sedí a pijí kávu, obyčejně v kombinaci se zeleným čajem. Nejplnější kavárny zastihnete pravděpodobně v době po snídani, či odpoledne po obědě.

Ve Vietnamu si poté v kavárně nejspíše objednáte:

  • Ca phé nuong – šálek černé kávy
  • Ca phé sura – šálek kávy s vrstvou kondenzovaného mléka na spodu šálku
  • Ca phésura da – šálek s kondenzovaným mlékem a ledem

Chuť kávy

Káva z Vietnamu je zpravidla robusta, tedy druh, který se vyznačuje dva až třikrát vyšším obsahem kofeinu než arabika. Výsledný nápoj je tedy silnější, chuť často hořká, zemitá, s dlouhým chuťovým ocasem. Významný je pak způsob pražení.

Tradičně se ve Vietnamu káva praží na tzv. máslovém oleji, tedy na oleji s příměsí cukru, kakaových bobů a vanilkových lusků. Taková čerstvě pražená káva pak chutná a voní právě po kakau, oříšcích, či vanilce.

Exotika v silném pojetí

Je třeba si uvědomit, že Vietnamská káva je velice silná a právě proto je klasicky obohacena chutí kondenzovaného mléka. Takový nápoj pak kloubí sladkost a neuvěřitelnou sílu. U Vietnamské kávy je třeba dbát na přípravu, pokud ale všechny body dodržíme, získáme nevšední kávový zážitek, který konzumenta vzpruží a připraví na další část dne.