Kolumbijská káva

Kolumbie, nejsevernější země jižní Ameriky, s přístupem k oběma největším světovým oceánům, s mohutnými masívy And, deštným amazonským pralesem i malebným pobřežím Karibského moře, nabízí nesmírnou rozmanitost podnebí. A když země v tropickém podnebném pásu zaujímá natolik rozmanitá prostředí, má vynikající předpoklady pro pěstování kávy. A tyto předpoklady využívá Kolumbie na výbornou. Známější je sice pro vývoz jiných alkaloidů, ale právě export kofein obsahujících zrn je vládou, tolik zatíženou na boj s narkotiky, velmi podporován.

Původ kávy v Kolumbii

První zmínky o kávě z Kolumbie sahají do 18. Století, kdy tudy cestoval misionář José Gumilla. Kolumbie tehdy patřila pod správu španělských kolonistů, stejně jako velká část jižní Ameriky a všude sem kolonisté kávu přivezli. Revoluce sice rukou Simona Bolívara kolonisty odstraní, nicméně káva už zde zůstane a v místním klimatu se jí náramně daří.

Současná situace

Moderní historie Kolumbie je opředena bojem proti drogovým kartelům a guerillovým skupinám, nicméně právě káva se stala dobrou volbou pro demokratickou vládu v zemi, kde 11% lidí pracuje v zemědělství. Káva z Kolumbie je ceněna hlavně pro svou vysokou kvalitu a to je nyní hodnota, kterou se země snaží zachovat.

Po houbové epidemii roku 2008, kdy muselo být nesmírné množství plantáží vykáceno, byly dokonce přijaty i takové opatření, jako dezinfekce automobilů, přijíždějících do země. Ve státě funguje národní muzeum kávy, federace pěstitelů kávy. Snahu podporovat vývoz těch nejkvalitnějších zrn potvrzuje i program guvernéra Sergia Fajarda, který podporuje malé farmáře.

Specifika, zajímavosti

Kolumbijská káva vyniká svou kvalitou jednak díky ideálnímu klimatu a jednak hlavně kvůli nesmírné péči a individualitě, které se jí tu přiznává. Zrna z jednotlivých farem vysoko v horách se svážejí často prostřednictvím jednotlivých terénních automobilů, jelikož tato místa nejsou pro větší dodávky přístupná. Kávová zrna se čistí tzv. mokrou cestou, která je sice dražší, ale k zrnům šetrnější a zachovává v nich vyšší obsah aromatických a chuťově specifických látek.

Jde o kvalitu, ne o kvantitu. Ale i přes to je Kolumbie třetí (donedávna druhá) v odbytu kávy na světě po Brazílii a Vietnamu. Za to vděčí Kolumbijci zdejšímu klimatu – to vytváří na různých místech natolik rozdílné podmínky, že v celé zemi rámcově se sklízí po celý rok. Díky tomu se kdykoli můžete dostat k tomu nejčerstvějšímu zboží.

Oblasti pěstování v Kolumbii

Kolumbijské kávové oblasti jsou rozděleny horskými masivy na tři části, z nichž nejlepší kávu produkuje část centrální a východní.

Centrem centrální části region v okolí města Medelín. Známé jsou pro svou kávu také regiony Armenia a Manizales, které jsou i s Medelinskou kávou k dostání ve směsi pod zkratkou MAM. Dalšími oblastmi jsou menší regiony Antioqua, Caldas, Qundío, Risaralda, či Tolima. Pro svou jemnost a bohatou chuť je nejžádanější káva právě z oblasti Medelinu.

Východní části vévodí hlavní město Bogota a krajina kolem. Kávou políbené regiony jsou zde pak ještě Bucaramanga, Huila nebo třeba Cundinamarca. Bogotská káva je oproti Medelínské ještě jemnější, ale postrádá tolik kyselinek, které se starají o zajímavost chutě.

Toto je jen stručný výčet. Je nutno si uvědomit, že pěstování kávy v Kolumbii je závislé na malých farmách, rozesetých v horských oblastech a nedá se tedy vždy přesně říct, kde kávu nalezneme a kde ne.

Chuť kávy

Chuť zdejší kávy nabízí nebývalé spektrum zážitků. Připravený nápoj sice nebude vynikat obsahem povzbuzujícího kofeinu, ale zato vám dá okusit chutě od oříšků kakaa a čokolády, po nádech citrusových plodů, květů a sladkosti medu. To právě díky mokrému čištění, které zachovává v kávě spoustu drobných příměsí, způsobujících všemožné chuťové variace. S tím navíc koresponduje příjemný obsah kyselinek a příjemná kávová plná vůně.

Kolumbie – záruka příjemné chuti

Káva z Kolumbie je pohlazením. Je vynikající jako dárek a pro všechny chvíle, kdy jde především o to, vychutnat si kávu. Nejrůznější chuťové nuance umocní váš odpočinek a pozvednou pití kávy na jinou úroveň. Vynikající je například pro přípravu espressa.