Keňská káva

Afrika, kolébka kávy i celé civilizace. Dnes bohužel většina afrických států produkuje robustu a většina zrn tak skončí ve výrobě instantní kávy. Světlou výjimku tvoří východní pobřeží, především státy Keňa a Etiopie, které pěstují arabiku světového věhlasu.

Keňa a káva

V Keni se káva nepěstuje nikterak dlouho. Teprve koncem 19. Století sem přivezli misionáři z Etiopie typicu a několik let poté, těsně po přelomu staletí sem byla přivezena z Reunionu odrůda bourbon. Tak se začala psát historie kávovníkových plantáží ve svazích největších Afrických hor.

Jak je to dnes

Káva zde roste ve značných nadmořských výškách (1200-2000 m.)takových velikánů, jako je nejvyšší hora Afriky Kilimandžáro, Mount Kenya nebo Mount Elgon. Zdejší vláda si je vědoma, jak velký klenot kvalitní káva pro stát znamená a podle toho se zde s kávou zachází. V Keni je zakázáno jakkoli ničit kávovníky, díky čemuž, na rozdíl od například zmiňované Etiopie nebo Jemenu, zde kávovníky nevytlačuje keř kata, rostlina, jejíž listy mají povzbuzující účinky, podobně, jako káva.

Káva je zde totiž velice důležitá, ač ekonomicky nejsilnější země východu Afriky, je Keňa stále závislá na zemědělství, ve kterém pracují tři čtvrtiny veškerého obyvatelstva, a společně s bujným turistickým ruchem formuje ekonomickou situaci této země.

Jakostní skupiny

Robusta na Keňských plantážích zabírá sotva jedno procento, takže hlavním vývozním artiklem je kvalitní arabika. Méně kvalitní zrna se nevyváží a slouží pro pokrytí potřeb domácího trhu. Nejkvalitnější zrna nesou označení PB (peabeans – perlová zrna), další jakostní skupiny jsou AA plus, AA, AB atd. Zrna PB jsou z „nepovedených“ třešní, kde se v každém plodu namísto dvou urodí jen jediné zrno, nespadají ale úplně pravidelně do kvalitativního srovnání, takže zrna AA mohou ty perlové kvalitou klidně předčit.

Hlavními centry kávového obchodu jsou hlavní město Nairobi a největší přístav Mombasa. Sváží se zde zrna hlavně z horských oblastí Thika, Nairobi a Meru a odsud putují dále do světa – na Evropské a Americké trhy a do Japonska.

Káva magická i ekologická

Značnou část zdejšího obyvatelstva tvoří animalističtí domorodí obyvatelé, ti kávu sem dovezenou velice oblíbili a přisuzují ji někdy až magické vlastnosti. Zdejší kávě přisuzují eleganci žirafy, rychlost geparda a sílu lva, což jsou jistě vlastnosti, které spousta z nás po šálku dobré kávy chce obdržet. Káva je zde důležitá i z ekologického hlediska. Jelikož plantáže rostou jen na několika málo místech a jsou to místa s přírodou vesměs sladěná, neohrožují zdejší překrásné národní parky tak, jako produkce jiných zemědělských plodin.

V šálku dominuje sladkost

Káva z Keni je velmi oblíbená pro svou vyváženou chuť se sametovým ale přitom plným tělem a výrazné aroma. V chuti jsou jasně patrné sladké tóny ovoce, lesních plodů a jasmínu vyvážené jemnou aciditou. Někdy bývá kritizována kvůli přílišné přímočarosti, totiž, že v chuti chybí překvapivé zvraty a nečekané tóny. Káva je to nicméně velmi kvalitní a nikdy nezklame očekávání v ní vložené.

Opravdu velmi výrazná je její sladkost, někdy je dokonce tato káva připodobňována k džusu z černého rybízu, jehož chuť je zde typická. Nadměrná ovocita a sladkost mohou být u nezkušené obsluhy ale kontraindikací pro přípravu espressa, naopak pro přípravu překapávané kávy jsou směsi z Keni díky své jen nepatrné hořkosti ideální.

Otestujte afriku

Pokud chcete vyzkoušet arabiku i z jiných míst, nežli je klasická jižní a střední Amerika, ale zároveň si potrpíte na kvalitu a chcete se vyvarovat možného fiaska při zkoušení přílišné exotiky, je pro Vás káva z Keni tou pravou volbou, kterou můžete opakovat třeba každý den.