Indická káva

Indie je jedním z nejtradičnějších oblastí pěstování kávovníku. Pochází odtud kvalitní arabica i robusta, odedávna dovážená do Evropy prostřednictvím Východoindické námořní společnosti.

Historie

První plantáže zde vznikly kolem roku 1670, kdy byla do Indie, jako do první země mimo Arábii propašována růstuschopná zrna. V Indii se kávovníkům dařilo a Holanďané prostřednictvím své kolonie brzy předčili celou Arábii v produkci a Indie se stala světovou mocností kávy. Toto postavení ji vydrželo do konce 18. Století, kdy byl kávovník ukraden a propašován odsud do střední Ameriky, která světové produkci vládne dodnes.

Aktuální stav

Dnes se v Indii pěstují oba základní druhy kávovníku, tedy arabica i robusta. Zdejší robusta patří mezi ty kvalitnější a velmi často se pořizuje do směsí pro přípravu espressa, které jednak zlevňuje a jednak dodává šálku hutné, plné chutě a především to, co samotná arabica nenabízí – pravou italskou cremu. Nesmíme ovšem opomenout ani indickou arabicu. Ta se většinou pěstuje na malých, soukromých farmách, kterých je zde více, než dva a půl milionu.

Oblasti pěstování v Indii

Původní oblast pěstování je odhadována okolo pahorku Maisúr, ve dnešním státu Karnatka. I dnes je to nejvýznamnější kávový region Indie. Dalšími státy produkujícími tuto komoditu jsou Kerala, Tamil Nadu, Tellicherry či Nilgiri, všechny na jihu Indie, kde se Dekánská plošina zvedá od Indického oceánu.

Zvlášť oblíbená je pak káva z Mysurských hor, která se často zpracovává speciálním způsobem takzvaného Monzunování, popsaném v následujícím odstavci.

Monzunová specialita

Indická káva si za dávných dob, kdy Východoindická námořní společnost vozila žoky i několik měsíců po oceánech vydobyla v Evropě zvláštní pozici. Právě dlouhou plavbou v dřevěných plachetnicích zrnka často navlhla a než se dostala do Evropy, docela změnila chuť a získala podivně nažloutlou barvu. Nicméně přišlo století páry, doprava se urychlila a společně s lepším skladováním mohla za to, že tradiční chuť Indické kávy vymizela.

Na to Indičtí farmáři rychle zareagovali a stejně konají dodnes. Zelené, už zpracované semena se nechávají v otevřených skladech napospas Monzunovým větrům až sedm týdnů a získávají tak nezaměnitelnou chuť. Tomuto procesu se říká Monzunování (monsooning) a snaží se napodobit podmínky dávných zaoceánských plaveb.

Charakteristická chuť

Chuť je samozřejmě závislá na způsobu zpracování. Monzunovaná káva je pak velmi jemná, s něžným oříškovým aroma a příjemnou dochutí a zajímavým chuťovým okruhem, připomínajícím víno. Indická káva zpracovaná klasickým způsobem, většinou suchou cestou, má také charakter spíše jemnější, chuť oříškovo mandlová s nevýraznou kyselinkou.

Indická jemnost

Indické zrnka můžeme použít pro přípravu espressa a to jak robustu, která je v takových směsích spíše minoritní, tak arabicu, která nevyniká přílišnou aciditou a sladkostí, která by od espressa mohla odrazovat. Nápoje pocházející z Indického subkontinentu nikdy nebudou přílišným elixírem energie, naopak potěší jemnou, uklidňující chutí, vybízející k relaxaci.