Brazilská káva

Brazílie, nejlidnatější země jihoamerického kontinentu (a pátá na světě), nabízí díky své poloze ve třech podnebných pásech ideální podmínky pro pěstování kávy. A tohoto potenciálu plně využívá. Podílí se zhruba na 33% světového exportu kávy.

Historie pěstování v Brazílii

Počátky kávy v Brazílii se datují do osmnáctého století. První písemné zmínky o vývozu kávy z Paraná jsou datovány k roku 1732 a s přihlédnutím k tomu, že kávovník začíná plodit až zhruba po 4-5 letech, se dostáváme k odhadovanému roku 1727. V roce 1797 se káva zakořenila ve státě Sao Paulo, kde ji přinesl tehdejší guvernér Castro Mendonca – a dobře udělal, dnes je právě Sao Paulo největším kávovým regionem Brazílie. Dále se dlouho tradičně pěstovala na malých farmách, obvykle ve stínu vyššího porostu.

Jak se pěstuje dnes

Pěstování kávy v Brazílii je dnes velmi tradiční, Kávovník je hlavní zemědělskou komoditou země (společně s pomeranči a sisálem) a na celkovém výnosu se ze tří čtvrtin podílí drobní pěstitelé a rodinné „farmičky“. Možná právě toto je důvod, proč se i přes tak obrovskou kvantitu odbytu považuje brazilská káva, vedle například kávy guatemalské, kolumbijské či etiopské, za jednu z nejkvalitnějších vůbec.

Lepší přísun informací a technologie dvacátého století nicméně zasáhly i pěstování v Brazílii. Drobní farmáři se vzdali tradičního pěstování kávy pod příkrovem stromů, což rostlinkám kávovníku poskytovalo příhodný biotop. Změna prostředí vyměnila hmyzí zástupce z opylovačů, za škůdce. Přímé sluneční záření sice farmářům zvedlo výnosy, avšak za cenu použití insekticidů a fertilizátorů, nepříznivých pro životní prostředí.

Oblasti pěstování

V souvislosti s brazilskou kávou je třeba uvést hlavní oblasti jejího pěstování. Hlavní kávové regiony se nachází na pobřeží Atlantiku, jižně od rovníku a často ve vyšších nadmořských výškách Brazilské vysočiny. Jsou to především státy Sao Paulo, Paraná, Minas Gerais, Bahía a Espírito Santo.

Velikost těchto oblastí a hlavně jejich geologická, tím pádem i podnební, rozmanitost se odráží v různorodosti brazilské kávy. Rozlišit ji můžeme buď podle místa vypěstování, nebo podle druhu dané odrůdy. Vzhledem k rozdílným podmínkám a způsobům pěstování může hrát region někdy v chuti a kvalitě kávy větší roli, než její odrůda.

OblastPodoblastiCharakteristika
Sao PauloMogianahornatá oblast, tradiční pěstitelství
Garcavelké farmy s moderními technologiemi
Marilia
Piraju
Paranáspeciální technologie výroby, která chrání rostliny před
mrazem horských oblastí
BahíaJižní Bahiamoderní technologie jak v zavlažování, tak sklizni
Chapada
Bahia Savanna
Minas GeraisSul de Minasmalé farmy
Cerradovelké, moderní plantáže
hory Minas Geraisveliký region, tradiční pěstování
Minas Chapadamalý region, velmi kvalitní káva

Odrůdy pěstované v Brazílii

Typica je základním poddruhem arabicy, ze kterého se ostatní vyvinuly. Nejkvalitnější a nejpoptávanější je odrůda Bourbon. Poskytuje větší výnosy než Typica, ale zato je náchylnější vůči prostředí a vyžaduje větší pozornost pěstitele. Maragojipe (Maragogipe) je mutace Typicy s velkými semeny. Tato odrůda je velice raritní a její chuť velmi kolísá s kvalitou půdy. Mundo novo je odrůda „ušitá na míru“ Brazílii. Kloubí vlastnosti Typicy a Bourbonu a pěstuje se asi na 40% kávových plantáží v Brazílii.

To všechno jsou odrůdy arabicy, robusta se v Brazílii pěstuje také (asi 15%) a to její odrůda Conilon. Ta se vyznačuje drsnější chutí a většinou se používá do směsí s arabikou.

Jak káva z Brazílie chutná

Obecně je káva z Brazílie považována za jednu z nejkvalitnějších. Roli v tom hraje stále silné zastoupení malých farmářů, kteří o menší množství rostlin pečlivě pečují.

Chuťově nejvýznamnější je brazilský Bourbon. Vyniká jemnou chutí, dobře vybalancovanou a se zřetelnou sladkostí. Výborně se hodí na přípravu espressa. Co se intenzity chuti týče, je Bourbon velmi náchylný na hustotu kávovníkového porostu. Jednoduše řečeno, čím více prostoru připadá na jednotlivou rostlinku, tím více využije látky z půdy a chuť bude plnější.

Mundo novo je oproti Bourbonu chuťově svéráznější. Obsah tříslovin dává kávě svíravou chuť, na první dojem trpkou. Káva si ale stále ponechává sladkost, která se při pití příjemně projeví. Je tedy vhodná pro každého, kdo se nebojí s kávou trochu experimentovat.

Odrůda Maragojipe je zajímavá zejména pro ty, co kávu obecně příliš nemusí. Vyznačuje se ovocitou, květnatou chutí s obsahem kyselin, odráží se v ní chuť citrusových plodů.

Proč zrovna Brazílie

Káva z Brazílie zajímá největší procento výnos po celém světě a setká se s ní tedy skoro každý, kdo kvalitní kávu vyhledává. Pokud si nevíte úplně rady, je Brazilská káva dobrou volbou, jelikož zaručuje standard kvality v přiměřené cenové relaci. Často vyhledávaná je pod označením Santos, což je Bourbon ze Sao Paula. Vyniká příjemnou chutí, náznaky čokoládové a oříškové chuti a plným tělem. Je to káva pohodlně pitelná každý den na zpříjemnění chvil odpočinku.