Kde se pěstuje káva

Zrnková káva přirozeně rostla v Etiopii, odkud se rozšířila do Arábie a díky koloniím velmi brzy takřka do všech tropických oblastí kolem rovníku. Kávovníky totiž pro svůj růst potřebují značnou vlhkost – proto tropické podnebí, ale zároveň, zvlášť arabica, nepříliš vysokou teplotu – proto horské oblasti.

Amerika

Snad nejideálnější podmínky se naskytly v latinské Americe, zde jsou kromě správných teplot a vlhkosti také sopečné půdy, které dávají vzniknout chuťově velmi zajímavé kávě. Není proto divu, že největší producent kávy je právě odsud – je jím Brazílie s jasným náskokem, je to jediná země, která vyprodukuje přes 2 miliony tun kávy ročně. Dalším významným pěstitelem Jižní Ameriky, v celosvětové produkci tentokrát o chlup čtvrtým je Kolumbie, stát mezi masívy And.

Země ve střední Americe jsou sice malé rozlohou, ale na poli kvalitní kávy patří mezi špičku. Světově oblíbená je káva z oblasti Tarrazu na Kostarice, chuťově ale vynikají i zrnka z Guatemaly a zajímavé okruhy přináší ostrovní káva z Dominikánské Republiky. Mezi vůbec nejdražší patří produkt z pohoří Blue Mountain v Jamajce. Kromě Brazílie se zde všude pěstuje výhradně arabica. Americká káva je obecně považována za velice kvalitní a oblíbenou na západních trzích.

Asie

Přesuňme se ještě dále na východ a objevme skutečné kávové tygry. Druhý i třetí stát v pořadí produkce kávy je právě odsud. Tím je myšlen hlavně Vietnam, který ročně produkuje zhruba milion a půl tun kávy, která se navíc v posledních letech zvedá i kvalitativně. V zemi se sice pěstuje výhradně robusta, ale jestli máte zájem vyzkoušet něco ostřejšího, než jemňoučkou arabicu, právě vietnamská, tradičně připravovaná káva vám možná pomotá hlavu.

Dalším významným hráčem je Indonésie, třetí v žebříčku produkce. Zde se produkuje jak arabica, tak robusta. Zejména zdejší arabica je velmi specifická, jelikož se zde kultivovaly izolované odrůdy. Káva se v Asii pěstuje i ve druhé nejlidnatější zemi světa – Indii. Indie je dokonce jedním z nejtradičnějších míst, kam byla káva vyvezena a pěstována, plantáže zde vznikaly mnohem dříve než například ve střední Americe. Zmiňme i Cejlon, ostrov v blízkosti Indie, jehož plantáže byly zcela zničeny parazitickou rzí a dnes zde rose jen čaj.

Afrika

Dostaňme se podél rovníku dál na východ. Na černém kontinentu rozeznáváme dva veliké kávové trendy. Jedním z nich, tím snad lepším, je pěstování kvalitní arabicy v samotné kolébce kávy – Etiopii a vedle ležící Keni. Zdejší káva je vhodná pro alternativní kávové přípravy, dominuje totiž sladkou a ovocnou chutí, často je popisována chuť černého rybízu. Na příkladu těchto zemí jde vidět, že s odvahou pěstovat kvalitu a pečlivě se o ni starat lze dojít dál, než s pouhou kvantitou.

Kvantita převládá ve většině dalších zemí Afriky. Většinou produkují robustu a to ne právě nejlepších kvalit. Většina instantních káv pochází právě ze semen robusty z rozvojových Afrických zemí. Pro jednodruhové zpracování se příliš nehodí a nemá proto ve světě kvalitní kávy přílišný význam.

Tabulka světové produkce kávy (čísla jsou v tisících tun):

ZeměProdukce
Brazílie2965
Vietnam1461
Indnésie699
Kolumbie653
Indie318
Honduras273
Etiopie270
Peru256
Guatemala253
Mexiko232

Kde se pěstuje káva