Vídeňská káva

Vídeň kávu objevila v 17. století. Tenkrát byla obléhaná tureckými vojsky. Turečtí vojáci kávu dobře znali a spoustu pytlů s ještě nepraženou kávou táhli s sebou. Poté, co byl útok odražen a turecké vojsko rozprášeno, nalezli Rakušané v opuštěných leženích tyto pytle a netrvalo dlouho, co se ve Vídni otevřela první kavárna.

Vídeňští měšťané si na kávu rychle zvykli a svou kulturou ji rok, co rok ovlivňovali. Oblíbená byla kombinace s mlékem, či smetanou, pro což se stala Vídeňská káva známá ve světě. Nicméně je dobré podotknout, že s pojmem vídeňská v samotné Vídni neuspějete. To, co většina lidí, pod pojmem vídeňská káva očekává, dostanete, objednáte-li si takzvaný einspänner, nebo vídeňskou melange.

Jednoduchá příprava „Vídně“

Jak teda připravit to, co jako vídeňskou kávu dostanete u nás? Velmi jednoduše. Připravíme si lungo, tedy prodloužené espresso (podle chuti klidně i doppio) do vysoké sklenice, často s ouškem, a nahoru navršíme šlehačku. Tu je třeba připravit našleháním z kvalitní smetany. Na rozdíl, od například kávy Irské je u Vídeňské varianty smetana vyšlehaná do tuha.

Legendární chuť pak vzniká specifickou konzumací, kdy se silná káva ochlazuje protečením skrz chladnou šlehačku, která se do kávy postupně rozpouští a konzumentům tak nabízí pohled na barevné variace na téma hnědá.

Jemnost a síla

To se u vídeňské kávy snoubí. Navíc je pití takové kávy zážitek a poctí nás nádechem luxusu. Chuťově je káva se šlehačkou oblíbená pro hutnost kvalitní smetany oproti mléku, nutno ale poznamenat, že tučná šlehačka nepatří mezi to nejzdravější, co můžeme během dne zkonzumovat a nedá se nedoporučit nechat konzumaci této kávy punc jedinečnosti a nepřipravovat si ji každý den.