Ristretto

Nejmenší nápoj z italských káv. Nejsilnější tělo a nejvýraznější chuť. To je ristretto, maličká káva pocházející ze slunné Sicílie.

Jak připravit ristretto

Rsiretto je připraveno ze stejného množství kávy, jako espresso, tedy zhruba 7g a také tlak i teplota jsou nastaveny stejně, ale díky zkrácené době extrakce je výsledný nápoj v objemu zhruba poloviční. Ač je nejsilnější, co se chuti týče, jelikož první sekundy extrakce umocňují aciditu, sladké a specifické chuťové tóny, není ristretto rozhodně žádným „zabijákem“. Hlavní stimulant kávy, kofein, se totiž začíná extrahovat až ke konci třiceti sekundové přípravy klasického espressa a zkrácené ristretto ho proto obsahuje minimum.

Vrchol kávového potěšení

Právě proto je ristretto po chuťové stránce to nejintenzivnější, co můžeme z kávy dostat. Ruku v ruce s tím jde ovšem potřeba použít opravdu ty nejkvalitnější suroviny, vybrané kávové směsi namleté bezprostředně před přípravou, jelikož v šálku se nenachází vůbec nic, co by jakékoli nepříjemné tóny přehlušilo. Jde o čistý extrakt kávové chuti, který ovšem zatím čeká na větší popularitu mimo Apeninský poloostrov.

Šálek není jen na okrasu

To je důležité u všech italských káv, ale u ristretta snad nejvíce. Použití keramického šálku, nejlépe tlustostěnného není jen otázka estetiky, ale i vychutnání si kvalitní kávy. Minimální objem nápoje totiž rychle ztrácí svou teplotu a jedině předehřátý šálek vám dovolí vyvarovat se chladnému zklamání.