Lungo

Lungo je nejjednodušší z nápojů odvozených od espressa. Jde v podstatě o jeho slabší variantu, která je dvakrát naředěná a obsahuje tedy dvojnásobnou porci vody – 60ml. Takovýto nápoj vyhovuje delšímu pití, a i když není tak koncentrovaný, může nabídnout zajímavé chuťové tóny, které vyniknou právě až při oslabení jiných.

Jak připravit lungo

Abychom ale z kávovaru dostali takovýto nápoj, není vhodné nechat vodu delší dobu protékat přes košík s kávou, jelikož by byl výsledek přeextrahovaný a v šálku by dominovaly hořké a dřevnaté chutě. Lepší variantou je použití hruběji namleté kávy, což ale vyžaduje změnu nastavení mlýnku, což, zvláště v kavárenském provozu, může celou přípravu značně prodloužit. Nejjednodušším a nejelegantnějším řešením je pak dolití hotového espressa horkou vodou.

Úskalí kaváren

Lungo má potenciál stát se oblíbeným kompromisem mezi malým espressem a kávovými nápoji se spoustou mléka, ale v nekvalitních kavárnách představuje jeho pití vždy určité riziko. Často se nám totiž na stůl dostane právě to, co proteklo pákou kávovaru o něco déle, než by mělo. Vzniká tak obtížně poživatelná hořká břečka, podobná na to, co v mnoha podnicích podávají pod pojmem preso. Proto přeji hodně štěstí, protože pokud narazíte na opravdu dobré lungo jde o vynikající zážitek.