Ledová káva

Nutno poznamenat, že „ledová káva“ není v kávovém světě nijak striktní termín. Je to logický výsledek se osvěžit v parném létě, proto se nebudeme divit, když za kořeny tohoto nápoje poputujeme do středomoří. Při její přípravě se fantazii  meze nekladou, pojďme se podívat alespoň na několik základních chladných nápojů, které můžeme jako ledovou kávu klasifikovat.

Pravé řecké frappé

Frappe je asi nejznámější chladivý kávový nápoj. Vynalezeno bylo roku 1957 v Řecku, na místním veletrhu. Místní stánkař, který jinak připravoval nápoje z mléka ledu a čokolády pro děti dostal chuť na svou odpolední kávu, neměl po ruce horkou vodu a v místním shonu si ji nemohl zaopatřit. Nasypal tedy dávku instantní kávy do šejkru, přidal mléko, cukr a led a vydatně směs protřepal, poté co nápoj přelil do vysoké sklenice, zjistil, jak revoluční nápoj vymyslel. Brzy svým výtvorem oslnil celé Řecko i notnou část světa.

Na frappe existuje mnoho variací, ať už s přidanou zmrzlinou (klasikou je vanilková, výraznější chuťe zahlušují chuť kávy) šlehačkou, nebo třeba s čokoládovým sirupem. Jedno je však univerzální pro všechny frappe a ve světě kávy unikátní – použití instantní kávy. Tu je potřeba pro domácí přípravu pečlivě vybírat a použít jen horkovzdušně sušenou, která kávu zbaví olejů, které by destabilizovaly pěnu, pro frappe tolik typickou.

Italské caffe freddo

Tak trochu italská variace na frappe, která odstraňuje jeho asi nejkřiklavější nevýhodu, a to použití instantní kávy. Při přípravě fredda do nádoby pro mixování přichystáme hodně namražené kostky ledu, 150 ml chladného mléka a přelijeme espressem. Vše rozmixujeme a podáváme ve vysoké sklenici. Před mixováním je možno přidat cukr pro oslazení.

Sladká tečka se zmrzlinou

Něco mezi kávou a dezertem představuje italské affogato. Jde o velice rychlou, jednoduchou a chutnou volbu, jak se v létě osvěžit. Na zmrzlinu, připravenou v misce, nebo širší sklenici nalijeme espresso, nebo doppio. Znovu je důležité použít takovou zmrzlinu, jejíž chuť nebude přebíjet chuť kávy. Vhodné jsou smetanové zmrzliny, například stracciatella a nesmrtelnou klasikou je vanilková.

Síla jednoduchosti

Snaha si věci zjednodušit někdy přináší ty nejlepší výsledky. Vždyť samotný espresso nápoj je důsledkem italské lenivosti. Dalším příkladem je takzvané espresso na ledu – co nejvíc podchlazené kostky ledu zalité čerstvým espressem. Nutno brát v potaz, že část kostek se rozpustí a kávu zředí, zalijeme-li tak kostky espressem, vzniklý nápoj bude mít spíše sílu lunga, sílu espressa přinese zalití dvojitým ristrettem.

Podobně jednoduchým způsobem je připravit kávu (espresso, nebo filtrovanou) a necháme ji vychladit v lednici. Výsledný nápoj ale většinou několik desítek minut stojí a přichází o svou čerstvost.

Cold brew

Extrakce studenou vodou je známější spíše pro ledový čaj, avšak kávu lze připravit podobně. Studenou vodou, někdy i s kostkami ledu, naplníme french press a přidáme hrubě mletou kávu. Poměr kávy a vody volíme výraznější pro kávu, než u extrakce horkou vodou, množství kávy na jeden litr by mělo být okolo 120-140g. Pokud připravujeme menší množství kávy, je lepší použít menší nádobu a vždy uzavírat folií tak, aby káva přišla co nejméně do styku se vzduchem a pachy potravin v lednici.

Tento způsob je oblíbený například v Japonsku, kde se nevyužívá french press, ale speciální překapávač, kdy ledová voda kape velmi pomalu a výsledné množství překape asi za 8 hodin. U cold brew v lednici je vhodný zhruba půlden na litr, ale přesný čas si každý musí „vychytat“ podle nastavení lednice a objemu kávy.

Když osvěžit, tak stylově

Na to mysleme v letních měsících. Kvůli potřebě rychlého svlažení není třeba tak neobyčejný nápoj, jakým káva jistě je znásilňovat neobratným zpracováním. I v létě se dá káva připravit tak, aby strávníka rychle a efektně osvěžila na úrovni.