Espresso

Malý nápoj tradiční v Itálii a populární na celém světě. Koncentrovaný gastronomický zážitek v malém šálku má ale svá přísná pravidla, aby se espressem opravdu mohl nazývat.

Technická specifika espressa

Správné espresso má objem okolo 30 ml, a pokud toto nedodržíme, posouváme se již k jiným italským kávám. Dále je potřeba naplnit sítko sedmi gramy mleté kávy na jednu porci. Právě poměr množství vody a hmotnosti kávy je klíčový pro silnou avšak vyrovnanou chuť.

Abychom si ale takto vytříbenou chuť nezkazili, nesmíme kávu spálit, a proto by voda měla mít cca 92°C, vyšší teplota by přinesla nepříjemnou hořkost, která je v šálku nežádoucí. A aby tak malé množství vody prošlo pákou s utlačenou kávou, musí přístroj vyvinout tlak okolo devíti barů.

Co ukrývá

To, co je v šálku o tak malém objemu koncentrované, je chuť. Ne hořkost, ani síla v procentech kofeinu. Ač se pro přípravu potřebuje relativně velké množství kávy, krátkou extrakcí se z ní dostane jen to nejlepší – chuťové tóny sladkosti, kyselosti a zvláštnosti každé kávy. Proto není třeba se bát, že espresso nabídne nepoživatelnou hořkost, ale naopak se těšit na nápoj, jenž vytáhne z kávy maximum.

Jakou kávu vybrat na espresso

Zde je potřeba dát pozor, na nejlepší espresso není vhodná 100% arabica. Tento nápoj by měl mít na povrchu oříškově hnědou cremu, která při použití pouze arabicy není příliš výrazná. Alespoň deseti procentní přídavek kvalitní robusty nejenže cremu utvoří, ale přidá kávě zemitější tóny, jenž k espressu patří.
Proto není na škodu koupit buď již hotové směsi, které se běžně prodávají, případně zvlášť arabicu i robustu a výslednou směs si míchat sám, což je ale poněkud dražší. Jako vždy je důležité pořídit kávu zrnkovou a pro přípravu použít právě namletou, čehož je si vědoma spousta výrobců automatických kávovarů a mlýnek je zabudován přímo v přístroji.

Kdy ano, kdy ne

Výběr správného kávového nápoje záleží nejen na člověku, ale i na situaci. Espresso je nápoj, který se pije na několik málo doušků a na delší posedávání v kavárně proto není nejvhodnější. Ale například jako povzbuzení o pauze či tečka za dobrým jídlem je ideální. Jsou lidé, kteří na espresso nedají dopustit a nic jiného za kávu nepovažují a jsou i tací, kteří naopak espresso nepijí, takže pokud se rozhodujete, nejjednodušší je vyzkoušet a řídit se vlastní chutí.