Dripper

Dripper, neboli překapávač. Nádherně jednoduchý způsob přípravy kávy, který bohužel trpí předsudky, vzniklými nešetrným používání. Neprávem má mnoho z nás překapávač spojený s obyčejností a nevkusem, zkusme to trochu změnit.

Jde v překapávači vytvořit kvalitní kávu?

Musíme se držet několika základních bodů, za prvé použijeme kvalitní ingredience. To znamená jak kvalitní arabicu, tak i kvalitní vodu. Na kvalitu vody se při přípravě kávy hodně zapomíná, přitom právě ta může mít na chuť kávy zásadní vliv. Pokud nemáte kvalitní vodu kohoutkovou, je vhodné si pořídit filtr a vodu jím prohnat. Dále si dejme pozor na použitý filtr. Některé levnější filtry mají nepříjemnou papírovou dochuť, ale ať používáme jakýkoli, nikdy nesmíme zapomenout ho před použitím důkladně promýt horkou vodou.

Za druhé, nebuďme líní. Hlavně v minulosti oblíbené, automatické přístroje nejsou pro přípravu kvalitní kávy vhodné. Vzhledem k tomu, že výsledná chuť nápoje je velmi choulostivá a závisí jak na čase extrakce, tak i na teplotě vody a jemnosti mletí, je rozhodně vhodnější si každou položku hlídat ručně. Pokud bychom měli sáhnout k automatickému překapávači, musí mít nastavitelnou teplotu vody i čas louhování.

Jak připravit kávu pomocí dripperu

Příprava je podobná chemexu. Na promytý filtr umístíme kávu v množství odpovídající zhruba poměru 60g na jeden litr, která je středně jemně namletá. Na cca 30 sekund kávu spaříme malým množstvím vody a po uvolňování bublinek oxidu uhličitého dolijeme zbytek vody o teplotě okolo 93°C a promícháme. Postupně nalijeme všechnu vodu určenou k přípravě a počkáme, až se dostane skrz kávu. Doba extrakce by neměla přesáhnout zhruba 3-4 minuty. Pak už zbývá jen kávu přelít do předehřátých šálků a servírovat.

Konec předsudků

Dripper určitě není metoda hodná přehlížení. Jde o jednoduchou alternativní přípravu filtrované kávy a pokud budeme přípravě věnovat dostatek pozornosti, bude výsledný nápoj chutný a přitom rychle a jednoduše připravený.