Chemex

Chemex je jednoduchý a elegantní způsob pro přípravu kávy, který dovolí vytvořit kvalitní nápoj i naprostému laikovi. Je to metoda velmi podobná klasickému driveru, kdy se pro extrakci a oddělení sedliny používá papírový filtr, přes který prokapává voda obohacená o esenciální kávové látky. Jde o nádobu ve tvaru Erlenmeyerovy baňky, na kterou nasedá trychtýř s papírovým filtrem, který je k nádobě přichycen dřevěným korzetem a utažen koženým páskem. Dnes již jsou samozřejmě k dostání různé moderní úpravy této nádoby.

Historie

Zrod chemexu se datuje na rok 1940. Původcem tohoto nápadu je doktor Peter Schlumbohm, který ho představil v USA a nutno dodat – chemex zabodoval. Minimalistická jednoduchost a prostý design mu vybojovaly místo v prestižní desénové kolekci MOMA a začal se rozšiřovat do běžných domácností.

Jak připravit kávu v chemexu

Příprava je vskutku nenáročná. Papírový filtr prvně důkladně promyjeme horkou vodou, abychom ho zbavili všech papírových pachutí, a umístíme ho do nádoby. Spočítáme si množství kávy, kterou chceme použít, podle toho, jak máme kávu rádi. Klasikou je asi 60g na 1 litr. Kávu ve filtru první opatrně spaříme malým množstvím vody a až se začnou na povrchu objevovat bublinky a začnou se do nádoby uvolňovat první kapky kávy, dolijeme opatrně zbytek vody o teplotě kolem 93°C.

Jak docílit nejlepší chuti

U všech alternativních způsobů přípravy a hlavně u kávy filtrované se velmi projeví chuť zvolené kávy a právě zde je nejdůležitější si pečlivě vybírat. Vhodné jsou například kávy z Keni s výraznou aciditou. Velmi důležitým krokem u přípravy v chemexu je mletí kávy. Měla by být středně jemně namletá. Jemněji, než na frenč press, na druhou stranu hruběji, než na espresso. Pokud nameleme kávu příliš hrubě, filtrace proběhne příliš rychle a z kávy se nestihne uvolnit dostatek chuti, pokud naopak nameleme zrno příliš jemně, zapříčiní dlouhá filtrace zvýšenou hořost a nežádoucí pachutě.

Síla jednoduchosti

Chemex je díky své jednoduchosti a časové nenáročnosti vhodný pro každodenní přípravu kávy. Zároveň je ideální pro experimentování s kávou, jelikož se zde velmi projeví chuť jednotlivých druhů káv a také změny v časech extrakce, nebo v teplotě vody. Takže pro každodenní pití i zajímavé experimenty v minimalistickém designu – je tu chemex.