Cappuccino

Cappuccino je nejpopulárnější dezertní nápoj italského typu. Přesto, že je značná část šálku naplněna mlékem, respektive mléčnou pěnou, je stále zásadní, aby bylo pro jeho přípravu použito vynikající espresso z kvalitních surovin.

Jak připravit cappucino

Espresso se připraví do cappuccinového šálku o objemu cca 150-180ml. Do hotového espressa se poté přilévá teplé mléko našlehané horkou párou v plechové konvičce a šikovným naléváním může vzniknout tzv. latte art, tedy obrazce na povrchu šálku, které vizuálně kávu vyšperkují.

U šlehání mléka je důležitá teplota. Překročíme-li zhruba 65°C, začnou mléčné proteiny denaturovat a mléko pozbude svou lehkost, nižší teplota naopak příliš nápoj ochladí. Tradiční cappuccino se připravovalo s mléčnou pěnou, dnes však narazíme povětšinou na mikropěnu připravenou výše popsaným způsobem, která je baristy hodnocena příznivěji.

Nepřehnaná chuť

Chuť cappuccina by měla být výsledkem prolínání se chuti kvalitního espressa a lahodného, jemného mléka. Bohužel častým nešvarem je použití méně kvalitní kávy s představou, že s takovým množstvím mléka to nikdo nepozná, či přidávání různých aditiv. Oblíbenost například čokolády nebo skořice na povrhu je až děsivá. Takové přídavky přebíjí chuť kávy, která se snaží přes všechno to mléko probít a rapidně snižují gastronomickou hodnotu výsledného nápoje.

Koncept dezertních káv

Cappuccino odráží myšlenku kávy, jako samotného dezertu. Množství použitého mléka činí tento nápoj dosti kalorickým a sytým a proto se hodí pro delší posezení v kavárnách, kde se hodí i jeho větší objem, který déle udrží teplotu.