Caffe latte macchiato

Převážně mezi něžným pohlavím velmi oblíbená káva. Esteticky krásná, ve vysoké sklenici podávaná trikolora bílé, tmavohnědé a znovu bílé. V čem je ale potřeba dát pozor, pokud si chceme něco podobného vytvořit doma?

Důležité je počkat

Stejně důležité je i to, že musíme začít mlékem. To je třeba ohřáté na zhruba 65°C našlehat párou a přelít do sklenice. Nyní přichází právě čas čekání, nejméně půl minuty nechte našlehané mléko ve sklenici stát. Tím vznikla hranice mezi teplým mlékem a lehčí pěnou, která stoupla napovrch. Teď stačí jen opatrně nalít espresso doprostřed mléčné pěny, hezky opatrně, abychom ho nepromíchali s mlékem a estetická lahůdka je na světě.

Zároveň je dobré dát pozor na drobné triky. Pokud vám mléčná pěna rychle opadá, příliš jste ohřáli mléko. Toto můžete hned po ušlehání poznat tím, že k němu přiložíte ucho a uslyšíte drobné šumění, tedy praskání bublinek. Dále je dobré mít espresso již připravené, protože necháme-li pěnu dlouho stát, má tendenci tuhnout a přilitá káva by ji nehezky pokroutila.

Vypadá, nebo chutná?

Rada na závěr, nedejte příliš na to, jak káva vypadá, chuť je stále to nejdůležitější. Oddělení tří vrstev od sebe není u této kávy nutností. Mnohem důležitější je použití kvalitní kávy pro espresso a nezničení výsledného dojmu skořicí a podobnými věcmi, které k tomu zkrátka nepatří.