Café au lait

Neboli francouzsky káva s mlékem je právě ve Francii tradičním nápojem, většinou podávaný ke snídani a jeho obdoby nalezneme v mnoha státech Evropy. Jde o spojení kávy a ohřátého mléka, většinou v poměru 1:1.

Café au lait není caffé latte

Ač se na první pohled mohou znát podobné, caffé latte a café au lait nejsou rozhodně totožným nápojem. Jsou založeny na tradicích dvou rozlišných kultur, které by vám se svou hrdostí za takovou záměnu příliš nepoděkovaly. Francouzský způsob totiž jako základ využívá kávu připravenou buď filtrací, nebo pomocí french  pressu, zatímco italská tradice velí použít espresso jako základ.

Nicméně dnes se často i pro café au lait využívá espresso základ, kvůli jednoduchosti přípravy a chuti a rozdíl tak zůstává v servírování. Italská tradice upřednostňuje klasický keramický hrníček s ouškem, zatímco ve Francii je klasikou silnostěnná keramická miska bez něj.

Příprava Café au lait

Abychom docílili chutného výsledku, nemělo by mléko uhladit veškerou chuť kávy i když právě pro zjemnění zde je. Důležité je vybírat kávu s výraznou chutí a preferovat sladkost před aciditou. Ovocné chutě by mlékem byly zahlušeny a zbyl by jen plochý chuťový zážitek. Dobrá jsou například zrnka z Brazílie, které do nápoje vnesou svou čokoládovou, nebo oříškové tóny.

Mléčná alternativa

Máte–li rádi jemnost kávy s mlékem, ale nedisponujete nákladným kávovarem pro přípravu espressa, je Café au lait vhodnou volbou jak skloubit zajímavost chuti filtrované kávy a právě jemnost mléka.