Alžírská káva

V cestě za vznikem této kávy zapomeňte na Alžír. Pod tímto názvem nikde jinde ve světě nic podobného nedostanete. Alžírská káva je zkrátka klasická ukázka toho, jak my češi dokážeme konzumenta zmást. Nicméně podobné nápoje, které snoubí alkohol s kávou, nalezneme i jinde ve světě, zmiňme například osobitou irskou kávu, která je opravdu z Irska.

Sladká tečka s alkoholem

To, co naše kavárny jako alžírskou kávu označují, je nápoj odvozený zřejmě z té vídeňské. Na dno sklenice nejdříve přijde vaječný likér, zhruba velký panák, tedy 4cl. Na něj je opatrně navršena káva tak, aby nedošlo ke spojení dvou substancí o různé hustotě a na vrch je nanesena vrstva ušlehané kvalitní smetany. Kávou, podobně jako u vídeňské je nejčastěji lungo, tedy prodloužené espresso, ale alternativou může být i filtrovaná káva.

Méně je někdy více

Často bývá alžírská káva přislazována cukrem, což vzhledem k nesmírné sladkosti koňaku s podivem. Jindy se na šlehačku ještě přidává skořice, strouhaná čokoláda, či kakao. Ale uvědomme si, že pokud pijeme kávu, ze které není káva cítit, jde o mrhání jejím potenciálem a je tedy dobré se přílišnému dochucování vyhnout. Už samotná kombinace s likérem nabízí zajímavé chuťové okruhy.

Není to káva na každý den

To jistě ne. Takto vzniklý nápoj je skutečnou kalorickou bombou a je vhodné se omezit na občasnou konzumaci. Ona kombinace kofeinu a alkoholu může navíc notně zvyšovat krevní tlak a být riziková zvlášť ve vyšším věku.